Paulus en de christelijke kerken
Vliegtuig • 8 dagen • 4 - 11 oktober 2018
PAPHOS – PANAGIA KRYSOPOLITISSA

In de Handelingen wordt verteld hoe de gelovigen biddend en vastend de stem van de H. Geest hoorden: ‘Stel mij Barnabas en Saulus ter beschikking voor de taak waarvoor Ik hen heb geroepen.’ Zij legden hun de handen op en lieten hen gaan. Zo vertrokken ze, door de H. Geest uitgezonden, naar Cyprus. Het was voor het christelijk geloof een belangrijke tussenstap naar het centrum van het toenmalige Europa (cf. Hn 13, 2-4). Deze bedevaart brengt ons in het decor waarin Paulus en zijn medewerkers het Evangelie gezaaid hebben, zaad dat is gaan kiemen en, door de geschiedenis heen tot vandaag toe, vruchten voortbrengt.

Dag 1
Vertrek omstreeks 6.15 uur vanuit Zaventem met rechtstreekse vlucht naar Paphos. We starten onze verkenning van Paphos met de prachtige mozaïeken van de Romeinse villa van Dionysos. Na de lunch bezoek aan de agia Salomonikerk, de ondergrondse koningsgraven en de panagia Chrysopolitissa-kerk met de Paulus-zuil. Avondmaal en overnachting in Paphos.

Dag 2
In het imposante Neophytos-klooster zien we enkele van de mooiste byzantijnse fresco’s van het land. Langs de zuidkust rijden we richting Limassol en brengen onderweg een bezoek aan het heiligdom van Apollo Hylates, Kourion (Apollotempel en Grieks-Romeins theater), de Kolossi-burcht, korte tijd bewoond door de Tempeliers en langdurig in het bezit van de Johannieters, de archeologische site van Amathous met de antieke acropolis en de agora. Stadsrondrit in Limassol. Tijdens onze terugkeer naar Paphos maken we nog een fotostop bij Petra tou Romiou, de legendarische geboorteplaats van Aphrodite. Avondmaal en overnachting in Paphos.

Dag 3
De ligging van het Panagia Chrysorrogiatissa-klooster (Onze-Lieve-Vrouw van de Gouden Granaatappel) is ronduit indrukwekkend door zijn met bloemen versierde binnenhof en het prachtige uitzicht over de omringende bossen. Icoon van de Heilige Maagd die in de 12e eeuw werd gevonden door de H. Ignatius. Verder richting schiereiland Akamas. Verkenning van de streek. Avondmaal en overnachting in Paphos.Dag 4
Dag in het teken van de noordelijke Troödos-dorpjes en kerken, waarvan enkele voorkomen op de Unesco-lijst: we starten in Kalopanagiotis (Agios Ioannis Lampadistis). Doorheen een onvergetelijk landschap rit naar het unieke 12e eeuwse Kykkos-klooster met zijn fantastische ikonen en museum. Bezoek aan het mausoleum van aartsbisschop Macarios. Uitstap naar de top van het Troödosgebergte, de Olympusberg, met een enig zicht over het eiland en zijn kustlijn. Avondmaal en overnachting in Kyperounta of Platres.

Dag 5
Vervolg van ons bezoek in het Troödosgebergte aan meerdere typische kerken, die er aan de buitenkant vaak uitzien als een schuur, maar binnenin prachtige Byzantijnse fresco’s herbergen: in Lagoudera (Panagia tou Araka-kerk); een klein bergkerkje nabij Platanistasa, de Stavros tou Agiasmati-kerk; Pelendri (Timiou Stavrou-kerk); het dorpje Kakopetria en ten zuiden daarvan de agios Nikolaos tis Stegis. Ten slotte de Panagia Asinou-kerk in Nikitari waarvan de middeleeuwse muurschilderingen volledig bewaard zijn gebleven. Avondmaal en overnachting in Kyperounta of Platres.

Dag 6
Bezoek aan het prachtig gelegen Machairas-klooster, in 1148 gesticht door twee monniken, nadat in een nabijgelegen grot een icoon van de Maagd Maria werd ontdekt. Ze is nu verborgen achter een zilveren plaat. In de kerk van het Agios Irakleidos-klooster zijn talrijke iconen en muurschilderingen te bewonderen. Rit naar Nicosia voor bezoek aan het Byzantijns museum met de grootste en indrukwekkendste verzameling iconen van het eiland. Avondmaal en overnachting in Nicosia.

Dag 7
Verder bezoeken we in Nicosia het Cyprusmuseum met talrijke vondsten uit archeologische opgravingen en pronkstukken als de Aphrodite van Soloi en een imponerend beeld van keizer Septimus Severus.
Rit richting baai van Famagusta voor een bezoek aan de ruïnes van Salamis en het klooster van de apostel Barnabas, nu ingericht als iconen- en archeologiemuseum. Avondmaal en overnachting in Larnaca.

Dag 8
Na het ontbijt bezoek aan de kerk van Lazarus, die hier begraven geweest zou zijn. Transfer naar de luchthaven van Paphos voor rechtstreekse terugvlucht naar Zaventem. Aankomst omstreeks 15.50 uur.

Munt.
Euro

Hotels.
Verblijf in goede hotels met drie sterren. Volpension vanaf lunch 1e dag tot ontbijt laatste dag


PRIJS: 1.778 euro (*)
Voorschot: 250,00 euro
Annuleringsbijdrage: 71,12 euro
Europ Assistance: 19,10 euro
Uiterste betalingsdatum: 1 maand vóór het vertrek
(*) Prijs per persoon op basis van tweepersoonskamer.

Aarzel niet, neem gerust contact op. We zijn er voor u!
Wilt u thuis een brochure ontvangen,

De brochure kan enkel gratis verzonden worden naar een adres in België.

U kan ook online een bedevaart bestellen

of telefoneer naar de Montfort Bedevaarten: 016 – 30.82.11

- Montfort Bedevaarten, betrouwbare gids sinds 1931.
- Altijd priester-bedevaartbegeleiders.
- Prijzen álles inbegrepen.
- Steeds met Maria als geestelijke gids onderweg.
- Zeer hoge tevredenheid van onze bedevaarders.